czwartek, 1 maja 2014

Herbata po irlandzku

Dzisiaj z racji mojego aktualnego miejsca pobytu podam Wam przepis na pyszną herbatkę po irlandzku.

  • 2 szklanki wody
  • 4 torebki herbaty (aby była mocna)
  • 1-4 łyżkeczki cukru
  • 2-4 łyżeczki Irish Whiskey (a jak ktoś woli, to i pół szklanki będzie ok)
  • 1/8 łyżeczki Angostura bitters
4 Lipton® Cup Size Tea Bags 1 Tbsp. sugar 2 to 4 Tbsp. Irish whiskey 1/8 tsp. Angostura bitters (optional)

Miód i piłka na zdjęciu dla zmyłki. Nie ma w przepisie ale dodać mozna.
W imbryku, zalać wrzątkiem cztery torebkki herbaty lipton lub innej mocnej. Następnie oczywiście przykryć i parzyć 5 minut. Wyjmij torebki herbaty i wycisnąć. Kolejno wymieszać z cukrem, whisky i agnosturą. Jeśli ktoś chce można dodawać do tego ubita śmietanę. 15 minut i gotowe!

I już deszczowo-wietrzne wieczory i popołudnia nam nie straszne!

Polecam jeszcze wersję pro herbaty, którą piją czyli indyjską masalę czaj.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz