Dzisiaj z racji mojego aktualnego miejsca pobytu podam Wam przepis na pyszną herbatkę po irlandzku.
W imbryku, zalać wrzątkiem cztery torebkki herbaty lipton lub innej mocnej. Następnie oczywiście przykryć i parzyć 5 minut. Wyjmij torebki herbaty i wycisnąć. Kolejno wymieszać z cukrem, whisky i agnosturą. Jeśli ktoś chce można dodawać do tego ubita śmietanę. 15 minut i gotowe!
I już deszczowo-wietrzne wieczory i popołudnia nam nie straszne!
Polecam jeszcze wersję pro herbaty, którą piją czyli indyjską masalę czaj.
- 2 szklanki wody
- 4 torebki herbaty (aby była mocna)
- 1-4 łyżkeczki cukru
- 2-4 łyżeczki Irish Whiskey (a jak ktoś woli, to i pół szklanki będzie ok)
- 1/8 łyżeczki Angostura bitters
Miód i piłka na zdjęciu dla zmyłki. Nie ma w przepisie ale dodać mozna. |
I już deszczowo-wietrzne wieczory i popołudnia nam nie straszne!
Polecam jeszcze wersję pro herbaty, którą piją czyli indyjską masalę czaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz