środa, 25 września 2013

Przepis na aşure od Nihan

Foto robione telefonem. Kolory zginęły :(
Przepis tłumaczyłem z turecko-angielskiego na polski, więc wybaczcie błędy

  • 400-500 g pszenicy 
  • 200 g ryżu 
  • 200 g fasoli 
  • 200 g ciecierzycy 
  • 1 kg cukier (ale dodaj nieco mniej, bo owoce - szczególnie winogrona - zawierają dużo cukru)
  • 200 g orzechów włoskich 
  • 4 cytryny (właściwie tylko skórki) 
  • 50 g winogron mogą być normalne lub suszone (czyli rodzynki) 
  • kilka suszonych owoców np. morele,figi... jak chcesz 

Ilości wymienione w przepisie są oczywiście dosyć spore. Mi wyszło 20-25 szklanek (porcji). Oczywiście w Turcji serwujemy to w większych porcjach i w miseczkach. By to przygotować będziesz chyba potrzebował dużego (5-litrowego garnka). Może lepiej użyj połowy składników...


Jak przygotować: 

(Dzień wcześniej umieść pszenicę, ryż, fasolę i ciecierzycę w wodzie w różnych naczyniach) 

Umieść pszenicę i ryż w rondlu i dolej gorącej wody. Poziom wody powinien być 2-3 palce wyższy niż mieszanina. Gotować przez chwilę ciągle mieszając.

Gotować ciecierzycę i fasolę razem (fasola powinna być bardziej miękka niż zrobiłam:))

Ładnie podane robi wrażenie.


Włóż pszenicę i ryż do wspólnego naczynia. Dodaj cukier i gotuj do momentu uzyskania lepkiej konsystencji. Mieszać by uniknąć spalania:) 

Trochę wody można zostawić, ponieważ i tak odparuje. Nie musi być całkowicie "galaretkowate". Większość z niej i tak odparowuje.

Aby było jasne (bo skomplikowałam to - przepraszam) ta opcja jest dobra, ale po odparowaniu wody jest lepsza. Kiedy jest gorąco, aşure powinno być bardziej płynne. 

Na koniec dodaj skórki od cytryny do gotującej potrawy...

Można dodać orzechy, orzeszki ziemne, orzechy włoskie po usmażeniu ich na patelni. Aczkolwiek dodałam tylko pokruszone orzechy włoskie i to do dekoracji, bo było to prostsze. Mimo wszystko usmażone orzechy będą równie dobre ;)

To nie moje, ale tak to smacznie wygląda!


Na koniec cynamon. Można też dowolnie eksperymentować z innymi przyprawami i składnikami ;) Musisz spróbować.

Przy okazji... np. porzeczkę chyba trzeba lekko pomiażdżyć przed dodaniem. Można również dodawać małe kawałki jabłka, gruszki, migdały, możę minimalnie soli, łyżeczkę skrobi, granat, kokosy czy kasztany. No i oprócz tego wanilia lub sok z róży (!) - ale nie sądzę by było to niezbędne... no niedostępne tutaj.
Prawdopodobnie fasola i ciecierzyca powinny być obrane przed gotowaniem (?...) - chyba chodzi o dłuższe wygotowanie.
Ponadto możesz dodać mniej ryżu, a za to łyżkę bulgur. Nie znalazłam tłumaczenia tego słowa... (rodzaj kaszy pszenicznej)

W Turcji mamy mnóstwo kombinacji... chyba z 40 różnych rodzajów tego deseru. Niemal każdy region ma swoje własne wersje.

Aha! I chyba warto dodać mniej cukru, bo nikt nie chce się przecież nabawić cukrzycy!

Smacznego! Afiyet Olsun!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz